Kim, coördinator van Enchanté: “De grootste uitdaging? Het taboe en het stigma die vandaag nog steeds rond kansarmoede zitten!”

Kim Swyngedouw is coördinator van de warme Gentse vzw Enchanté. In 2021 startten ze het project Brood(doos)nodig op. Een project dat steeds belangrijker wordt. Kim legt uit waarom dat zo is en geeft een kijk in haar blik op de toekomst.

 

Enchanté vzw maakt van solidariteit een evidentie. Vanuit de rotsvaste overtuiging dat onze samenleving beter wordt als we zorgdragen voor elkaar. Het uitdragen van onze missie, elke dag, in alle contacten die er zijn, is wat mij drijft en hoe ik het verschil kan en wil maken.”

“Daarom startten we in 2021 het project Brood(doos)nodig. Naar schatting zit 1 op 4 leerlingen met honger op de schoolbanken. Dat is 1 op 4 leerlingen die geen toegang heeft tot de nodige voeding om zich te kunnen concentreren, te kunnen leren en zich te ontwikkelen. Dat dit de leerkansen van de meest kwetsbare leerlingen niet ten goede komt, spreekt voor zich. Want zoals de slogan van Brood(doos)nodig luidt: ‘Leren valt zwaar op een lege maag’. Brood(doos)nodig biedt scholen een structurele aanpak om met deze problematiek om te gaan.”

 

Hoe nodig is Brood(doos)nodig?

“Leerlingen die met honger naar de klas komen, die nooit een tussendoortje of lunch meehebben, die hun lege brooddoos wegstoppen uit schaamte: het is dichterbij dan we denken. Scholen blijven al lang niet meer bij de pakken zitten en leerkrachten zorgen vaak zelf voor een brood in de diepvries en een pot choco in de kast of ze brengen een extra stuk koek of fruit mee. Maar de mogelijkheden van scholen zijn beperkt. Brood(doos)nodig biedt scholen de kans om met extra middelen en op een structurele manier werk te maken van de honger op school. In 2023 kon Brood(doos)nodig dan ook 75.000 brooddozen vullen. En daar zijn we enorm trots op! ”

 

Iedereen kan een verschil maken

“De grootste uitdaging bij het bestrijden van honger op Belgische scholen? Het taboe en het stigma die vandaag nog steeds rond kansarmoede zitten, en het schuldmodel dat we daar nog al te vaak tegenover plaatsen. Enchanté maakt van solidariteit een evidentie. We spreken elke stakeholder in het verhaal aan op zijn verantwoordelijkheid en het besef dat iedereen een verschil kan maken. Op die manier bouwen we stap voor stap aan een zorgzame samenleving.”

“En dat verschil merk je ook. Zo vroegen we bijvoorbeeld een juf of zij na 1 jaar Brood(doos)nodig verschil merkt in haar klas. Ze gaf letterlijk aan dat daar geen twijfel over bestaat. De leerlingen gedragen zich beter én kunnen zich beter focussen tijdens de les.”

 

Hoopvolle blik op de toekomst

“Onze samenwerking met Ondernemers Voor een Warm België voelt heel warm aan. We ervaren dat we op dezelfde manier naar de wereld kijken. We voelen dat onze missie bij OVWB gedragen wordt waardoor de samenwerking vlot loopt. We willen allemaal een verschil maken voor de kinderen en jongeren die het maatschappelijk niet makkelijk hebben. We doen dat elk in onze kracht, maar wel samen.”

“Komend jaar rollen we Brood(doos)nodig verder uit in Vlaanderen, Brussel en proberen we de taalgrens over te steken. Hoe meer scholen we in ons project kunnen integreren hoe meer leerlingen we bereiken, hoe meer zichtbaarheid we geven aan wat kansarmoede is en uit hoeveel facetten het bestaat. Daar elke dag een steentje aan bijdragen, daarvoor spring ik met veel plezier uit mijn bed!”

 

Kleine stap met een groot resultaat

“Kansarmoede is een problematiek met vele lagen en facetten. Honger is daar slechts één van. We zijn er ons van bewust dat we met dit project slechts een kleine stap zetten. Maar als we komende jaren het begrip bij burgers rond kansarmoede kunnen vergroten en iedereen met een snufje mildheid naar de samenleving laten kijken, is onze missie geslaagd.”

Wil jij ook meebouwen aan een warmer België?

Financiële steun

Ook jouw onderneming kan helpen. Als bedrijven ons helpen, elk naar eigen draagvermogen, dan kunnen we onze maatschappij samen beter maken voor iedereen. Want samen kunnen we een wezenlijk verschil maken.

Ook laptops

Bedrijven en instellingen hebben, nog meer dan gezinnen, regelmatig nog perfect werkende laptops die vervangen worden. Jouw oude toestellen kunnen een nieuw, waardevol leven krijgen.