Cyber Savvy kids - Samen slim online

Leerlingen
0
Klassen
0
Scholen
0

Kinderen zijn steeds meer online, maar niet iedereen heeft gelijke toegang tot digitale middelen en vaardigheden. Daarnaast heeft 1 op 5 huishoudens met een laag inkomen geen toegang tot het interenet. 

Kwetsbare kinderen lopen een groter risico op digitale uitsluiting, waardoor ze achterblijven op school en in hun sociale ontwikkeling. Het versterken van hun digitale weerbaarheid helpt hen niet alleen om veilig en verantwoord om te gaan met het internet, maar biedt ook gelijke kansen op onderwijs en maatschappelijke participatie. 

Om op deze behoefte in te spelen, zijn we een partnerschap aangegaan met Link in De Kabel. Samen streven we ernaar dat elk kind toegang krijgt tot gelijke digitale kansen. Met ons Heartware-project hebben we tot op heden bijna 5.000 kinderen en gezinnen geholpen aan een laptop. Nu breiden we dit uit met een focus op het aanleveren van digitale vaardigheden via workshops in scholen met een hoge maten van kwetsbaarheid. 

In het eerst halfjaar van 2024 hebben we ons pilootproject succesvol gelanceerd op negen scholen in Limburg. In totaal hebben 530 leerlingen uit het vierde tot zesde leerjaar van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het middelbaar onderwijs deelgenomen aan de workshop “Wie is de cyboteur?”. Deze interactieve workshop introduceert leerlingen spelenderwijs aan de valkuilen van het internet en helpt signaleren waar extra ondersteuning op het gebied van digitale vaardigheden nodig is. 

Met deze aanpak hopen we een blijvende impact te maken op de digitale weerbaarheid van kinderen, zodat ze met vertrouwen en vaardigheid kunnen navigeren in de digitale wereld. 

Testimonials